Star Wars Episode VII: The force awakens, cronică de fan


Ca un fan înrăit ce mă aflu, un ”fundamentalist” francizei și al genului SF în general, m-am dus la avanpremieră, orele 00:05 pe data de 18.12.2015. Îmi luasem bilete cu vreo lună în urmă împreună cu un bun prieten și am așteptat momentul cu o bucurie aproape copilărească.

De felul meu sunt un tip pesimist și sceptic iar cu genul acesta de așteptări m-am dus și la film. Din păcate mi s-au confirmat… 

S-au folosit aceleași rețete consacrate de primele 6 filme. Exemplific doar câteva:

Rețeta Darth Vader: Ben Solo, fiul lui Han și al prințesei Leia, rebotezat Kylo Ren, este ”sedus” de partea întunecată, își reneagă familia și trece cu arme și bagaje de partea Imperiului, redenumit Fist Order.

Rețeta Luke Skywalker: Rey, o orfană de pe planetă deșertică Jakku (Tatooine), descoperă că este ”force sensitive” și pleacă în căutarea maestrului care să-i desăvârșească antrenamentul – Luke (Yoda).

Rețeta Death Star: First Order crează/transformă, nu mi-a fost foarte clar, o planetă într-un dispozitiv de distrugere care, folosind energia unei stele are capabilitatea de a distruge alte planete. Evident că este distrusă de atacul impetuos al Rezistenței folosind o vulnerabilitatea tehnică și trimițând ”la înaintare” pe Han Solo+Chewbacca călare pe Millennium Falcon pentru a dezactiva scuturile de protecție. Vi se pare cunoscut?

Cu excepția lui John Boyega care e penibil, jocul tinerilor actori este mulțumitor. L-aș remarca aici pe Adam Driver în rolul lui Kylo Ren care știe șa-și exploateze personajul fără să cadă în ridicol.

Han Solo dispare ca personaj, ucis de fiul său care prin acest gest își desăvârșește practic trecerea către partea întunecată, asemeni bunicului său Anakin Skywalker (Darth Vader) prin uciderea micilor padawani. Este printre puținele dezvoltări logice al personajelor deși a fost, paradoxal, rezultatul înțelegerii dintre Harrison Ford și Disney..:)

Nu pot să-i condamn pe cei de la Disney, pentru că au mers pe formule verificate la fel ca producătorii de telenovele. În fraciză s-au investit foarte mulți bani și vor să și-i scoată dar sper că măcar după ce acest punct se va atinge să facă și filme cu adevărat bune, mai ales că universul SW se întinde pe 30.000 de ani. 

P.S.1 Domnule, nu pot s-o înțeleg pe asta de loc. Cum pana mea să-l cooptezi în distribuție pe Max von Sydow, unul dintre cei mai mari actori, încă în viață și să-l omori în primele 5 min.

P.S.2 Eu nu vreau să fiu cârcotaș dar, frate, cred că Rey este una dintre cele mai pizdoase Jedi ever dacă știe să facă mind control și force grab, fără nici un fel de antrenament!!!! Păi dacă mai țineți minte seria originală, pe Luke îl chinuia Yoda luni întregi, doar ca să ridice un bolovan…

 

2 gânduri despre &8222;Star Wars Episode VII: The force awakens, cronică de fan&8221;

Lasă un comentariu